Spletna stran uporablja samo osnovne piškotke za pregled obiskanosti spletnih strani. Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?   Da, strinjam se    Ne, se ne strinjam    Kaj so piškotki ?


Svetinova ulica 1, 3230 Šentjur pri Celju
T: (03) 74 61 700,  F: (03) 74 61 819
GSM: 051 316-000, info@dom-sentjur.si
Dosegljivi 24-ur na dan 051 644-805

  Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  
   
Dom starejših Šentjur

Aktualno

Paliativna oskrba v Domu starejših Šentjur

Edina stalnica našega življenja so spremembe.

V sklopu te misli in z dejstvom, da  v Domu starejših Šentjur poleg osnovne ponudbe - domskega varstva za starejše, ponujamo tudi možnost dnevnega varstva ter začasnega bivanja, težimo k nenehnim izboljšavam ter dvigu smisla, vrednotam in kakovosti v starosti, torej k spremembam, ki nas delajo boljše in uspešnejše pri oskrbi in zdravstveni negi naših stanovalcev.

Zavedamo se, da je zaključek življenja najbolj intimna izkušnja posameznika in neizbežna izkušnja. Zato smo načrtno pristopili tudi k uvedbi paliativne oskrbe - blažilne oskrbe neozdravljivo bolnih in umirajočih.

V mesecu maju smo končali s sklopom izobraževanj zaposlenih na temo paliativna oskrba. Zaradi velikega zanimanja in želje po dodatnem znanju s področja paliativne oskrbe, smo medse povabili strokovnjakinjo gospo Urško Lunder, dr. med., specialistko paliativne medicine, ki je zaposlena na Univerzitetni kliniki Golnik, specialistično  znanje pa je utrjevala v tujini. Teme izobraževanj so zajele vse priporočene vsebine preverjenih programov za zdravstveno osebje v domovih. Seznanila nas je z osnovnimi smernicami paliativne oskrbe (»kdaj, kako, pri katerih obolenjih«), ukrepi za lajšanje motečih simptomov ob koncu življenja, kot so bolečina, dispnea- težka sapa, nemir, slabost- bruhanje, zaprtost….dejansko z vsemi ukrepi za lajšanje trpljenja- kar je bistvo paliativne oskrbe. Vsekakor pa je velikega pomena tudi podpora svojcem neozdravljivo bolnih in umirajočih tako v času spremljanja, kot tudi po izgubi bližnjega. Podala nam je smernice- sporočanje resnice ter nam približala proces umiranja. Dejansko nam je vlila voljo, moč in pogum.

Paliativna oskrba je dokazano učinkovita in poleg preprečevanja in lajšanja telesnih, psihosocialnih in duhovnih problemov omogoča tudi vnaprejšnje načrtovanje. V oskrbi bolnih z napredovalo demenco je le-to ključnega pomena. Vse vrste demence v napredovalem stadiju vodijo v izgubo intelektualnih funkcij in presoje, izgubo spomina in osebnostne spremembe. Tem izgubam se sčasoma pridruži pešanje funkcioniranja vseh organskih sistemov: bolni postane nepokreten, večino dneva spi, je inkontinenten, ne more več učinkovito komunicirati, oziroma le še v nekaj jasnih besedah, ni več sposoben samostojnega hranjenja, je kahektičen, nato je problem tudi sposobnost požiranja. Ob tem se pogosto pojavijo okužbe dihal in urotrakta ter razjede zaradi pritiska- dekubitusi. Tukaj mora nastopiti proces paliative.

Poleg demence zahtevajo paliativen pristop še druga napredovala kronična neozdravljiva obolenja kot so: kronične bolezni dihal, srčno popuščanje, rak, ledvična obolenja in možganska kap …… Ko ozdravitev ni možna ter so bolni oz. njegovi zastopniki in medicinsko osebje mnenja, da je za bolnega najboljša rešitev paliativna oskrba se vse dejavnosti v nadaljnji oskrbi osredotočajo na lajšanje bolnikovih motečih simptomov, lajšanje psihičnih stisk, na podporo bolnikovih duhovnih potreb ter tudi na psihološko in duhovno podporo bolnikove družine. Zato je izredno dragocen paliativen pristop.

Vse storitve v paliativni oskrbi izvaja in usklajuje koordiniran multidisciplinarni tim s posebnim poudarkom na spoštovanju človeških pravic in etičnih načel, ki ga bodo v Domu starejših Šentjur sestavljali: domska zdravnica, diplomirana medicinska sestra, socialna delavka ter drugi strokovni delavci doma. Izvajali se bodo družinski sestanki, katerih člani bodo poleg zdravnika, diplomirane medicinske sestre in bolnega tudi svojci neozdravljivo bolnih in umirajočih. Cilj uvedbe paliativne oskrbe v Domu starejših Šentjur je izboljšati kakovost življenja neozdravljivo bolnega in umirajočega, ohranjati dostojanstvo ter poskrbeti za miren »prehod«. Dejansko približati vrednotam neozdravljivo bolnih in umirajočih.

Tudi v bodoče nam je velik izziv izobraževanje osebja, koordinacija celotnega tima, dokumentiranje in sodelovanje s svojci. Ključna pa nam je predanost in učinkovitost negovalnega tima, ki s tesno povezavo med bolnimi stanovalci, njihovimi bližnjimi in osebjem, natančno komunikacijo, učinkovitimi procesi dela in znanjem predstavlja temelj celostne oskrbe v našem domu.

Dom starejših Šentjur tako nudi edinstven pristop paliativne oskrbe, ki v domovih še ni zelo pogost, smo pa prvi dom v regiji, ki je s pomočjo vodilne strokovnjakinje s področja paliative dr. Lundrove na takšen način aktivno pristopil k reševanju te tematike.

   
« nazaj

   

Jedilniki
 
Javna naročila
 
Aktualno

POPOLNA PREPOVED OBISKOV V DOMU STAREJŠIH ŠENTJUR

Spoštovani obiskovalci,

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je dne, 3. 7. 2020 pozvalo vodstvo zavodov institucionalnega varstva starejših, da zaradi naraščajočega števila okuženih z virusom Covid-19 v Sloveniji, sprejemamo odločitve oziroma ustrezno ukrepajo glede na epidemiološko sliko v lokalnem okolju. Iz tega razloga od nedelje, 5. 7. 2020 v Domu starejših Šentjur vstopi v veljavo ukrep popolne prepovedi obiskov do preklica.

» podrobnejše